ΧΛΩΡΙΔΑ & ΠΑΝΙΔΑ

Το περιβάλλον του Ιναχωρίου

Ολόκληρη η περιοχή του Ιναχωριου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέ­ρον από πλευράς χλωρίδας, πανίδας, γεωμορφολογίας & φυσικού κάλλους και έχουν όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτων, περιηγητών και περιπατητων. 

Χλωρίδα

Θυμάρι (Θύμος ο κοινός, Thymus vulgaris)

Το θυμάρι είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό, το οποίο ανήκει στην τάξη των Σωληνανθών (Tubiflorae) και στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Είναι θάμνος μικρού ύψους (έως 30 εκατοστά), με όρθιους βλαστούς, εξαιρετικά ανθεκτικός, αναδύει πολύ ευχάριστο άρωμα. Απαντάται στις νότιες και μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης. Τα βουνά της Κρήτης είναι γεμάτα με θυμάρι, όπως και η περιοχή του Ιναχωρίου που λαμβάνει χώρα ο αγώνας μας. Μεσα από το Ρέτζακας Trail Run θα μπορέσετε να τρέξετε και να περπατήσετε ανάμεσα στα θυμάρια της περιοχής.

Κουμαριά ( Άρβουτος η κοινή, Arbutus unedo L. )

Οι κουμαριες ειναι χαρακτηριστικο φυτο της περιοχης του Ιναχωριου και θα το συναντησετε σε μεγαλο κομματι των διαδρομων μας. Η κουμαριά είναι αειθαλής μεγάλος θάμνος ή μικρό δέντρο, με ευρεία εξάπλωση στην περιοχή της Μεσογείου και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της μακίας βλάστησης. Η κουμαριά είναι φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις, αναπτύσσεται σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές με καλά αποστραγγιζόμενα και σχετικά όξινα εδάφη. Πλούσιο και βαθύ, το έρπον ριζικό της σύστημα εκμεταλλεύεται την υγρασία του εδάφους, ενώ παράλληλα το προστατεύει από τη διάβρωση. Το ύψος της κυμαίνεται συνήθως από 2–3 μ. αλλά μπορεί να φτάσει έως και 12 μέτρα. Ο φλοιός της είναι καστανόχρωμος, ρυτιδωμένος και τραχύς, χαρακτηρίζεται δε από σφαιρικούς αδενώδεις καρπούς. Έχει φύλλα στιλπνά, σκούρου πράσινου χρώματος, με ωοειδές σχήμα, οδοντωτά, τραχιά και δερματώδη.

Ασπάλαθος ( Calicotome villosa )

Ο ασπάλαθος είναι φυτό της μεσογειακής χλωρίδας που ανήκει στην οικογένεια των Χεδρωπών, στα ψυχανθή. Είναι ένας πολυετής αγκαθωτός θάμνος με ύψος μέχρι 1,5 με 2 μέτρα. Ανθίζει στις αρχές της άνοιξης και τα άνθη του έχουν έντονο κίτρινο χρώμα και χαρακτηριστική οσμή. Ο καρπός του είναι μικρός χεδρωπός και καλυμμένος γκριζόχρωμες τρίχες. Ο καρπός του τρώγεται από κατσίκες. Όταν οι βλαστοί ξεραθούν το καλοκαίρι μετατρέπονται σε σκληρά αγκάθια. Φύεται σε θαμνώνες σε ξηρές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Το όνομα ασπάλαθος είναι αρχαίο και με αυτό περιγράφεται το φυτό από το Διοσκουρίδη. Θεωρείται ότι το όνομα προέρχεται γλωσσολογικά από κάποια άγνωστη προϊστορική γλώσσα της Μεσογείου.

Πανίδα

Σαύρα της Κρήτης ( Podacris cretensis )

Η σαύρα της Κρήτης είναι το μοναδικό ενδημικό είδος σαύρας του νησιού, το οποίο μέχρι πριν λίγα χρόνια εθεωρείτο ότι ανήκε στο Podarcis erhardii. Είναι γνωστό κι ως σιλιβούτι της Κρήτης, μικρή κολισαύρα ή κλωστιδάκι. Το είδος εξαπλώνεται κυριως στη δυτική Κρήτη, είναι μικρόσωμη σαύρα μήκους 7 εκατοστών που ζει κυρίως σε βραχώδεις περιοχές με φρύγανα, όπου βρίσκει καταφύγιο ανάμεσα στα βράχια. Όταν δεν υπάρχουν πολλά βράχια, κρύβεται στα φρύγανα. Τρέφεται με ποικιλία μικρών αρθροπόδων αλλά και άλλων ασπονδύλων (π.χ. σαλιγκάρια). Κύριοι εχθροί της είναι τα φίδια, τα γεράκια, κάποια μικρά θηλαστικά, αλλά κυρίως ο ανθρωπος, που παρεμβαίνει συνεχώς στα μέρη που προτιμάει.