ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΑ

Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παρακάτω. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις υποδείξεις των διοργανωτών. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις επισύρει πάντα την ποινή του αποκλεισμού. Οι κριτές του αγώνα όταν αντιληφθούν παραβάσεις των κανονισμών, τις καταγράφουν και ενημερώνουν τους παραβάτες. Κάθε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τη διοργάνωση έχει τη δυνατότητα να καταγράψει επίσης όποια παράβαση υποπέσει στην αντίληψή του και να την υποβάλει προς εξέταση στην οργανωτική ομάδα.
 1. ΕΓΓΡΑΦΗ, ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ: Πληροφορίες για την εγγραφή, το κόστος των αγώνων, καθώς και τον τρόπο πληρωμής περιγράφονται στην Προκήρυξη του αγώνα και στο: https://retzakas.gr/prokiryxi-agona/
 1. ΠΑΡΟΧΕΣ: για ΟΛΟΥΣ τους συμμετέχοντες (σε Challenge & Entry):
 • Αριθμός αγώνα (bib)
 • Ηλεκτρονική χρονομέτρηση (με chip)
 • Τροφοδοσία στον αγώνα και μετά τον τερματισμό
 • Τεχνικό Μπλουζάκι ή/και περιλαίμιο τύπου buff (Challenge – Μπλουζάκι & περιλαίμιο / Entry – μόνο περιλαίμιο)
 • Αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού
 • Υγειονομική κάλυψη
 • Φωτογραφικό υλικό
 1. ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ: Οι διαδρομές των αγώνων ακολουθούν κυρίως χωματόδρομους οι οποίοι είναι καθαροί και σηματοδοτημένοι. Επιπλέον, λίγες μέρες πριν τους αγώνες, τοποθετείται επιπλέον σηματοδότηση για την καλύτερη διευκόλυνση των αθλητών. Δείτε αναλυτικά τις διαδρομές ΕΔΩ: https://retzakas.gr/retzakas-entry/ & https://retzakas.gr/retzakas-challenge/
 1. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ: Και οι δυο διαδρομές θα έχουν χρονικά όρια. Πιο συγκεκριμένα:
 • Στο Ρέτζακας Challenge των 24,2Χλμ θα υπάρχει όριο τερματισμού στις 5ωρες (έγκυρες χρονομετρήσεις έως τις 15:00). Θα υπάρχει και ενδιάμεσο σημείο χρονομέτρησης στα 12,3Χλμ με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 2ω:45λ.
 • Στο Ρέτζακας Entry των 8Χλμ θα υπάρχει όριο τερματισμού στις 2 ώρες (έγκυρες χρονομετρήσεις έως τις 12:30 μ.μ.).
 • Τα όρια αποκλεισμού είναι κοινά για όλους. Μετά από τη συμπλήρωση του χρόνου που αναγράφεται παραπάνω όσοι αθλητές καταφθάνουν  στο ενδιάμεσο σημείο αποκλεισμού έχουν υποχρέωση να παραδώσουν το τσιπ χρονομέτρησης. Οι αθλητές που επιθυμούν, θα μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή εκτός συναγωνισμού αλλά με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, αφού παραδώσουν πρώτα το τσιπ χρονομέτρησης και τον αριθμό τους και έχουν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση αποποίησης ευθύνης της Διοργάνωσης για οτιδήποτε τους συμβεί από εκείνο το χρονικό σημείο και έπειτα.
 1. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ (BIB): Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να φορέσουν τον ατομικό αριθμό συμμετοχής (ΒΙΒ) τον οποίο παρέλαβαν κατά την παραλαβή του πακέτου τους και είναι υποχρεωμένοι να είναι σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια όψη. Ο αριθμός πρέπει να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα (βλ.14). Οι αριθμοί ΔΕΝ ανταλλάσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων.
 1. ΤΣΙΠ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗΣ: Όλοι οι συμμετέχοντες και των δυο διαδρομών είναι υποχρεωμένοι να φορέσουν το τσιπ χρονομέτρησης που τους παραδόθηκε κατά την παραλαβή του πακέτου τους μεσα σε φάκελο. Το τσιπ φέρει οδηγίες τοποθέτησης ώστε να λειτουργήσει σωστά. Σε περίπτωση που δεν φορέσουν το τσιπ, δεν χρονομετρούνται οπότε η συμμετοχή τους θεωρείται άκυρη. Επίσης τα τσιπ είναι ατομικά και έχουν καταχωρηθεί με βάση τον ατομικό αριθμό συμμετοχής (ΒΙΒ) και το ονοματεπώνυμο του κάθε συμμετέχοντα, οπότε απαγορεύεται η ανταλλαγή των τσιπ μεταξύ των συμμετεχόντων.
 1. ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η σήμανση των διαδρομών διακρίνεται από τα δυο κύρια χρώματα των αγώνων. Το πορτοκαλί στο Ρέτζακας Challenge και το Πράσινο στο Ρέτζακας Entry. Η σήμανση των διαδρομών αποτελείται από σημάδια θέσης και κατεύθυνσης με σπρέι σε εμφανή σημεία, με κορδέλα και με ξύλινα ή/και μεταλλικά σήματα.
 1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: Επιτρέπεται εξωτερική βοήθεια προς τους συμμετέχοντες από οποιονδήποτε στους σταθμούς τροφοδοσίας και στην διαδρομή. Επιτρέπεται η συνοδεία των συμμετεχόντων από πρόσωπα που δεν φέρουν αριθμό αγώνα με την προϋπόθεση ότι δεν υποβοηθούν τον αθλητή ή δεν παρεμποδίζουν άλλους αθλητές. Η συνοδεία του αθλητή από οικεία πρόσωπα στα τελευταία μέτρα της διαδρομής επιτρέπεται.
 1. ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ: Επιτρέπεται η χρήση μπατόν πεζοπορίας. Επίσης, επιτρέπεται η κατοχή και χρήση χάρτη, πυξίδας, GPS & κινητού τηλεφώνου.
 1. ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στην διαδρομή χωρίς να σχηματίσουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν.
 1. ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ: Και στις 2 διαδρομές η διοργάνωση αναλαμβάνει την υδροδοσία – τροφοδοσία των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένα σημεία των διαδρομών, όπως και μετά τον τερματισμό.
 1. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Ο κάθε αθλητής έχει δικαίωμα να μεταφέρει πάνω του τον εξοπλισμό που ο ίδιος θεωρεί ως αναγκαίο ώστε να ανταπεξέλθει στην αντίστοιχη διαδρομή
 1. ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η συντόμευση (“κόψιμο”) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά την χρωματική σήμανση σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής, τα οποία υποδεικνύουν την σωστή πορεία.
 1. ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ (CHECK POINTS): Τα Σημεία Ελέγχου του αγώνα είναι υποχρεωτικά για όλους τους αθλητές. Όλοι κεντρικοί Σταθμοί και ορισμένοι ενδιάμεσοι όπως και το πέρασμα στον καταρράκτη Ρέτζακα είναι ταυτόχρονα και Σημεία Ελέγχου. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να καταγράφουν οι κριτές τον αριθμό τους. Σε περίπτωση που κάποιος συμμετέχοντας φορά ρουχισμό πάνω από τον αριθμό, θα πρέπει φτάνοντας στο Σταθμό Ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμό. Όποιος αθλητής δεν περάσει έστω κι από έναν σταθμό Ελέγχου θεωρείται άκυρος.
 1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η διοργάνωση σε συνεργασία με το τοπικό τμήμα Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Αστυνομία, αλλά και με Ιατρό και ασθενοφόρο, αναλαμβάνει να παρέχει υγειονομική κάλυψη στους αγώνες με εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα ασφάλειας, διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας στους συμμετέχοντες που θα βρεθούν σε ανάγκη. Σε περιπτώσεις όπου το προσωπικό ασφαλείας και οι κριτές υποδείξουν στους αθλητές ότι πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση (πχ για λόγους ασφάλειας), οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Στους Σταθμούς θα υπάρχει δυνατότητα ιατρικής κάλυψης από εξειδικευμένο προσωπικό. Εφόσον ο γιατρός του αγώνα γνωματεύσει ότι κάποιος συμμετέχοντας βρίσκεται σε κατάσταση οπού αδυνατεί να συνεχίσει, τότε ο αθλητής υποχρεούται να παραδώσει το τσιπ χρονομέτρησης.
 1. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ / ΑΝΑΒΟΛΗ: Αν χρειαστεί (πχ. καιρικές συνθήκες), η Διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τη διαδρομή ή και να αναβάλλει για μικρό χρονικό διάστημα τις εκκινήσεις, προκειμένου να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων. Ο αγώνας ενδέχεται να αναβληθεί, μόνο σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών στην περιοχή.
 1. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Θα υπάρχει η δυνατότητα να προβάλλονται τα τρέχοντα αποτελέσματα (μέσω ίντερνετ) κατά την διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα. Τα επίσημα (τελικά) αποτελέσματα και των δυο αγώνων δημοσιοποιούνται λίγες ώρες μετά την λήξη τους αφού διασταυρωθούν και τα περάσματα των συμμετεχόντων από τα σημεία ελέγχου.
 1. ΠΟΙΝΕΣ: Σε όλες τις παρατυπίες & παραβιάσεις κανονισμού, προβλέπεται αποκλεισμός/αποβολή και επιβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:
 • Ρύπανση διαδρομής,
 • Συντομεύσεις/κοψίματα διαδρομής (shortcuts),
 • Χρήση τεχνικών μέσων (χρήση μέσου μεταφοράς)
 • Ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους διοργανωτές και τους εθελοντές,
 • Οποιαδήποτε άλλη ακραία συμπεριφορά.
 1. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
 • Για τον αγώνα Ρέτζακας Challenge 24,2Χλμ ισχύουν οι κατηγορίες:Γενική Κατηγορία Ανδρών / Άνδρες 18-39 / Άνδρες 40-49 / Άνδρες 50+ – Γενική Κατηγορία Γυναικών / Γυναίκες 18-39 / Γυναίκες 40-49 / Γυναίκες 50+
 • Για τον αγώνα Ρέτζακας Entry 8 Χλμ. ισχύουν οι κατηγορίες: Γενική Κατηγορία Ανδρών / Γενική Κατηγορία Γυναικών – Αγόρια έως 18 ετών. / Κορίτσια έως 18 ετών.
 • Για όλες τις επιμέρους κατηγορίες απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον 3 συμμετεχόντων για την νομιμοποίησή τους. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ. Οι αθλητές και αθλήτριες που θα βραβευτούν στη Γενική Κατηγορία ΔΕΝ θα βραβευτούν και στην Ηλικιακή τους κατηγορία.
 1. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Η Διοργάνωση διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφισης και κινηματογράφησης του αγώνα, που πραγματοποιείται από συνεργάτες & εθελοντές. Κάθε αθλητής του οποίου γίνεται δεκτή η αίτηση συμμετοχής, αποδέχεται αυτόματα το συγκεκριμένο όρο, γνωρίζοντας ότι ενδέχεται να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση από τυχόν δημοσίευση υλικού του αγώνα.
 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η Διοργάνωση δεσμεύεται να μη γνωστοποιήσει σε τρίτους τα προσωπικά στοιχεία των αθλητών που υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, σεβόμενη τη σχετική νομοθεσία και θεωρώντας απόλυτη ηθική υποχρέωση την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων τους. Ανακοινώσιμα είναι μόνο το ονοματεπώνυμο του αθλητή, η πόλη κατοικίας και η ηλικία.
 1. ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Η Διοργάνωση δεν ευθύνεται για το θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αθλητών, οι οποίοι, υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής:α) λαμβάνουν γνώση των κινδύνων που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον β) βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν (έχοντας πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι’ αυτό το θέμα). Η διοργάνωση αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής με αυξημένο κίνδυνο.
 1. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ: Η Διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.
 1. ΔΙΑΚΟΠΗ/ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΘΛΗΤΗ: Ο ελεγκτές του αγώνα («σκούπα») κατά το πέρασμά τους, καθώς και το ιατρικό προσωπικό του αγώνα, διατηρούν το δικαίωμα να σταματήσουν/ακυρώσουν τους αθλητές εκείνους τους οποίους κρίνουν πως δεν είναι πλέον σε θέση να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους
 1. ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν κανονικά σε περίπτωση βροχής. Εξαιρείται στην πιθανότητα να υπάρχει απόφαση από την Πολιτική Προστασία για ακύρωση υπαίθριων δραστηριοτήτων. Σε τέτοια περίπτωση ο αγώνας αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 την ίδια ώρα στην ίδια τοποθεσία. Σε περίπτωση που αναβληθεί ξανά θα υπάρχει νεότερη ανακοίνωση.
Για ότι δεν προβλέπεται στον κανονισμό η διοργάνωση θα αποφασίζει επιτόπου. Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των παραπάνω κανονισμών. Οι αθλητές που θα αγωνιστούν θα πρέπει να κατανοούν ότι κινούνται σε ορεινό, χωμάτινο και δύσβατο, μερικές φορές έδαφος και θα είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη ημέρα του αγώνα. Η διοργάνωση δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι’αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η Επιτροπή αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος