Λίγες ημέρες μετά την διεξαγωγή του Ρέτζακας Trail Run 2024, διοργάνωση που έδωσε ξανά φέτος ζωή σε 7 χωριά του Ιναχωρίου (Πλοκαμιανά, Τζιτζιφιά, Περιβόλια, Κεφάλι, Αερινό, Παππαδιανά, Βάθη) και ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία προσφέροντας μας απλόχερα μοναδικές εικόνες, εμπειρίες και γεύσεις.

Το Ρέτζακας Trail Run φέτος περιελάμβανε διήμερο εκδηλώσεων αρχής γενομένης από το Σάββατο 3 Φεβρουάριου όπου από το πρωί οι διαδρομές ήταν ελεύθερες για περιήγηση από τους παρευρισκόμενους, συνεχίσαμε το μεσημέρι με κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλοκαμιανών και της ομάδας δρομέων υγείας Κισάμου και τέλος είχαμε προ αγωνιστικό γεύμα για αθλητές και παρευρισκόμενους με ντόπιες γεύσεις.

Την ημέρα των αγώνων την Κυριακή 4 Φεβρουάριου 2024, περίπου 280 δρομείς και περιπατητές εκκίνησαν τις διαδρομές Ρέτζακας Challenge των 24,2Χλμ (97) και Ρέτζακας Entry των 6,8Χλμ (181), γνωρίζοντας τις ομορφιές της ενδοχώρας του Ιναχωρίου με αποκορύφωμα τον καταρράκτη Ρέτζακα. Την υπεραιωνόβια Μεγάλη Ελιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν όλοι οι συμμετέχοντες στα πρώτα μέτρα των διαδρομών τους, όπως και επισκέπτες αλλά και πάνω από 30 παιδιά μεσα από τον παιδικό αγώνα Αγρουλιδάκι trail των 1400 μέτρων δίνοντας τους την χαρά της συμμετοχής. Ο Καιρός ήταν άριστος και βοήθησε ώστε η διοργάνωση να ολοκληρωθεί με επιτυχία, και αυτό δεν το λεμέ εμείς αλλά το εισπράξαμε από όλους όσοι συμμετείχαν, αθλητές, εθελοντές και παρευρισκόμενους. Η εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση για συμμετοχή στις διαδρομές μας παρά το κλείσιμο των εγγραφών νωρίτερα αλλά και η ζεστή αγκαλιά της τοπικής κοινωνίας έδωσε τον παλμό της φετινής διοργάνωσης ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Το χαμόγελο των συμμετεχόντων στα περάσματα της διαδρομής αλλά και στον τερματισμό ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για εμάς αλλά και τους ίδιους.

Το Ρέτζακας Trail Run 2024 δεν ήταν απλά άλλος ένας αγώνας trail running. Ήταν μια γιορτή για τα χωριά του Ιναχωρίου και στάθηκε αφορμή ώστε πολύς κόσμος από όλη την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό να επισκεφτεί τα χωριά μας, να γνωρίσει τα σοκάκια και τα μονοπάτια μας, να γευτεί την κουζίνα μας, να γνωρίσει και να μυρίσει την χλωρίδα μας και να φιλοξενηθεί από τους ανθρώπους μας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι της μεγάλης διαδρομής του Ρέτζακας Challenge των 24,2Χλμ είχαμε τα κάτωθι αποτελέσματα:

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

1. Θοδωρής Τσολάκης – Άρκαλος – 2:09’:16’’

2. Φώτης Ματσίγκος – Άρκαλος – 2:11’:23’’

3. Γεώργιος Κουτρούλης – 1η ΜΑΛ – 2:13’:32’’

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1. Ariadna Golubenko (Εσθονία) – 2:38’:10’’

2. Μαρία Ρενιέρη – 3:08’:02’’

3. Tracy Harrington – 3:09’:43’’

Οι παραπάνω νικητές, εκτός από τα ιδιαίτερα φετινά έπαθλα, έλαβαν ως δώρο και ένα ιδιαίτερο μαχαίρι. Επίσης στο Ρέτζακας Challenge υπήρχαν και επιμέρους ηλικιακές κατηγορίες. Αναλυτικά αποτελέσματα εδώ: https://retzakas.gr/results24challenge/

Στο αγωνιστικό κομμάτι της μικρής διαδρομής του Ρέτζακας Entry των 6,8Χλμ είχαμε τα κάτωθι αποτελέσματα:

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

1. Αντώνιος Κωστάκης – 42’:57’’

2. Σταύρος Ζαγκανάς – 42’:58’’

3. Ζήσης Σούλιος – 43’:05’’

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1. Αντρή Ευαγγέλου – 47’:38’’

2. Χριστιάνα Ζαχαριουδάκη – 48’:04’’

3. Δήμητρα Μάρακα – 55’:59’’

Οι παραπάνω νικητές, εκτός από τα ιδιαίτερα φετινά έπαθλα, έλαβαν ως δώρο και μία ξύλινη κατσούνα (Κρητικό παραδοσιακό μπαστούνι). Στο Ρέτζακας Entry υπήρχε και κατηγορία αγόρια και κορίτσια κάτω των 18 ετών με αξιοσημείωτες επιδόσεις. Αναλυτικά αποτελέσματα εδώ: https://retzakas.gr/results24entry/

Το διήμερο εκδηλώσεων του Ρέτζακας Trail Run διοργανώθηκε από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Πλοκαμιανών και την Ομάδα Δρομέων Υγείας Κισάμου με συνδιοργανωτές τον Δήμο Κίσαμου και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με την διοργάνωση να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Επίσης το Ρέτζακας Trail Run είναι μέλος της ITRA (International Trail Running Association) με την μεγάλη διαδρομή του Ρέτζακας Challenge να είναι βαθμολογούμενη επιπέδου ITRA1 στο ITRA National League 2024.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

Καταρχάς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ξανά το πλήθος κόσμου που επέλεξε να έρθει και να συμμετάσχει στις διαδρομές μας με ποσοστό συμμέτοχης άνω του 80% συνολικά. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές (συνολικά πάνω από 100 άτομα) της φετινής διοργάνωσης διότι χωρίς αυτούς δεν θα μιλούσαμε για το αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα. Ιδιαίτερη αναφορά στους Εθελοντές Σαμαρείτες του Περιφερειακού Τμήματος Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που κάλυψαν υγειονομικά την διοργάνωση μας, και απλώθηκαν σε όλα τα τριγύρω χωριά ώστε οι αθλητές και περιπατητές να απολαύσουν με ασφάλεια τις διαδρομές μας. Το Περιφερειακό Τμήμα Κισάμου, κάλυψε τους αγώνες με: 30 Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες του Π. Τ.. Συμπληρωματικά υπήρχε και παρουσία ασθενοφόρου με πλήρωμα του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου τους οποίους ευχαριστούμε. Επίσης ευχαριστούμε και το κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κισάμου αλλά και το Α.Τ. Κισάμου, όπως και την καταλυτικής σημασίας παρεμβάσεις και την στήριξη της τοπικής κοινότητας και του Δήμου για τις απαραίτητες εργασίες και καθαρισμούς που έπρεπε να πραγματοποιηθούν σε τμήματα της διαδρομής.

Για την προετοιμασία και διεξαγωγή του φετινού Ρέτζακας Trail Run καταλυτικής σημασίας ήταν η βοήθεια των υποστηρικτών συλλόγων: ΕΦΑ Θησέας Περιβολίων, Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κίσαμου (ΕΠΟΦΕΚ), Πολιτιστικός Σύλλογος Κοινότητας Κεφαλίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάτους «νέοι ορίζοντες» & Vlatos Jazz, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλοκεφαλίου Λιβάδια «Ποσειδώνας», Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβολίων Κίσαμου «Αναγνώστης Σκαλίδης», Πολιτιστικός Σύλλογος Τοπολίων, Σύλλογος Αλληλεγγύης «ο Κάμπος», καθώς και λοιποί σύλλογοι, σωματεία και φορείς της περιοχής.

Για να γίνει δυνατή η πραγματοποίηση η φετινή και μεγαλύτερη διοργάνωση, ουσιαστική ήταν και η βοήθεια των χορηγών όπου είτε με οικονομική είτε με υλική συνεισφορά, μικρή ή μεγάλη, ήταν σημαντική. Ευχαριστούμε τους:

• Πλατινένιους χορηγούς:

Anthrax : Ελληνική εταιρία αθλητικού ιματισμού με έδρα την Θεσσαλονίκη

Boby Boost: performance & Nutristore , νέο κατάστημα αθλητικής διατροφής στην Κίσαμο

• Τους χρυσούς χορηγούς:

Ελαιουργείο Μυλωνάκη : Τοπόλια Κισάμου

Super Market η Μουρνιά: Ηρ Πολυτεχνείου 145, Κίσαμος

Γενικό Εμπόριο ΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ :Δραπανιάς Κισάμου

BALOS TRAVEL Γραφείο Γενικού Τουρισμού: Κίσαμος

Xtreme Stores: Χανιά

Νικολουδάκης – Κιαγιαδάκης: Εξοπλισμοί Ξενοδοχείων Χανιά

Creta Strom – Λαντζάκης : Χανιά

Elafonisi resort : Ξενοδοχείο Λαφονήσι – οικογένειας Καλομοιράκη

Athitaki horeca supplier: οικιακός και επαγ. Εξοπλισμός – Βαμβακόπουλο Χανιά

Digital Pro: web & marketing – Κίσαμος και Χανιά

SYNKA Super Market

Φρουτολαχανική Κρήτης – Παναγιώτης Ντεντάκης

Hotel Castell – Κίσαμος

Glykeria Hotel & Restaurant – Αφοί Τζανάκη – Χρυσοσκαλίτισσα

Φυσιοθεραπευτήριο Physio Praxis – Χανιά

• Τους ασημένιους χορηγούς:

Αρτοποιήματα «απ’ το χωριό» – Τοπόλια Κισάμου

Κατάστημα Κακαουνάκης – Κίσαμος

Stathakis Family – Cretan Honey Experience (προϊόντα μελιού)

ΣΥΝ Ελαφονησίου (ΑΣΠΚΘ Ελαφονησίου Χρυσοσκαλίτισσας)

Αμπελιτσιά – ταβέρνα

Γαλανάκης – Ποτά – αναψυκτικά – Περιβόλια Χανίων

Ρόμβος Εκτυπώσεις – Χανιά

Πολίτικος Φούρνος – Χανιά

• Τους Χάλκινους χορηγούς:

Κρητικά εδέσματα Σημανδηράκη – Ρόκκα Κισάμου

ΑΤΟU – Κατάστημα Αθλητικών ειδών – Κίσαμος

Ενθύμιον – boutique : κατάστημα γυναικείας ένδυσης – Κίσαμος

Αφοί Πατεράκη Κρεοπωλείο – Κίσαμος

Μαρτσάκης Τυπογραφείο – Κίσαμος

• Τους Χορηγούς Μεταφορών

ΑΝΕΚ Lines

ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνης

Strata Tours – Κίσαμος

Keramoti – Rent a Car

Επίσης να ευχαριστήσουμε και τους Κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς και τον Αναστάσιο Χαιρετάκη (ROZOS Wood art) για τα φετινά ξεχωριστά έπαθλα.

Το Ρέτζακας Trail Run 2024 έγινε γνωστό και με την συμβολή των χορηγών επικοινωνίας, τοπικά και δρομικά μέσα, τους οποίους και ευχαριστούμε: Runntrail.gr , Totrexalito.gr , Sport-of-running.eu , RunningNews.gr , iRun , Runbeat , Advendure , Νεα τηλεόραση Κρήτης , Νέοι Ορίζοντες , biskotto.gr

Η φετινή διοργάνωση έγινε ξανά ξεχωριστή με μουσικές εκκινήσεις από την Shelley (βιολί) & Χαρτζουλάκη Δημήτρη (κιθάρα), αλλά και ζωντανή μουσική μετά τους τερματισμούς με τους Νίκο Μιχελιδάκη (ηλ. Κιθάρα), Γιώργο Γεωργιλά (κρουστά) όπως και με την ηχητική κάλυψη και υποστήριξη του κ. Γαβαλά στον χώρο του Σχολείου στα Πλοκαμιανά.

Για τις φωτογραφίες της διοργάνωσης που ήδη πρωταγωνιστούν στα social media να ευχαριστήσουμε την ομάδα του Zak Inventions, αλλά και τους Φάνη Μανουσάκη, Κώστα Γλεντουσάκη και Γιάννη Παπαδημητράκη όπως και εθελοντές που απαθανάτισαν τις προσπάθειες των συμμετεχόντων.

Ξεχωριστά να ευχαριστήσουμε τον Σεφ της διοργάνωσης Μιχάλη Τζανάκη αλλά και την ομάδα του όπου με επαγγελματισμό προσέφεραν ξεχωριστές γεύσεις σε όλους τους παρευρισκόμενους και τις 2 ημέρες.

Τέλος να ευχαριστήσουμε θερμά τον Βαγγέλη Καραγιαννάκη με την ομάδα του (Athletic Progress – atpro.gr) για την χρονομέτρηση και την τεχνική κάλυψη των αγώνων.

Η διοργάνωση του Ρέτζακας Trail Run 2024 μπορεί πλέον να είναι παρελθόν, όμως όλοι εσείς που συμμετείχατε έχετε μια ξεχωριστή ανάμνηση, μια εμπειρία, μια εικόνα που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη σας και στην καρδιά σας. Όλα αυτά μας γεμίζουν ικανοποίηση αλλά και ευθύνη ώστε να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ, να βελτιώσουμε τα λάθη μας, να εδραιώσουμε την διοργάνωση στην περιοχή σαν μια αθλητική εκδήλωση και σαν χειμερινό τουριστικό πόλο έλξης αλλά και να δείξουμε προς τα έξω ότι άνθρωπος και βουνό μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά με εναλλακτικούς τρόπους χωρίς να διαταράσσεται το φυσικό περιβάλλον.

Το Ρέτζακας Trail Run 2024 ήταν και φέτος αποτέλεσμα της δουλείας πολλών ωρών της οργανωτικής ομάδας που περιελάμβανε αρκετά ξενύχτια, τηλεφωνήματα ωρών, συνομιλίες, εκατοντάδες ώρες μπροστά σε οθόνες, στέρηση του ελεύθερου χρόνου μας με τις οικογένειες μας και αρκετές θυσίες προπονήσεων. Γνωρίσατε την ενδοχώρα του Ιναχωρίου και τον καταρράκτη Ρέτζακα. Τώρα θα τον αφήσουμε να ξεκουραστεί για έναν χρόνο να τρέχει υπερήφανος και θα είναι έτοιμος να σας υποδεχτεί την επόμενη χρονιά, όπου ο προγραμματισμός για το Ρέτζακας Trail Run 2025 έχει ήδη ξεκινήσει.

Εις το επανειδείν…

Με εκτίμηση

Η οργανωτική ομάδα του Ρέτζακας Trail Run

Πληροφορίες για την διοργάνωση: https://retzakas.gr/

Φωτογραφικό υλικό: https://retzakas.gr/fotografies-vinteo/

Πληροφορίες επικοινωνίας: https://retzakas.gr/epikoinonia/